Значение и история на СПА процедурите

Значение и история на СПА процедурите

СПА-то съществува още от древността. Наименованието идва от латински и в превод означава “здраве чрез вода”. Вероятно още в древността е била открита лечебната сила на  минералната водата и нейната възстановителна способност. Смята се, че жените я използвали за разкрасяване, а мъже от древността лекували раните си след битка. Също така често срещано мнение е, че началото на СПА процедурите е започнало от белгийския град Спа, който вероятно е дал и наименованието им.

Видове СПА процедури и ползите от тях

Спа терапията е популярно средство в цял свят. Някои от най-популярните процедури, които включва са: ароматерапия, калолечение, различни масажи с горещи камъни, озонотерапия и много други различни видове.
Всяка от тях има различна цел и ефект върху тялото. Общо казано, ползата от СПА процедурите е хората да се почувстват релаксирани, успокоени и подмладени, заредени с нови сили и позитивна енергия.
Например, ароматерапията включва употребата на различни масла и есенции, които действат стимулиращо и ободряващо на тялото и духа. С тях се въздейства на аурата, енергийния поток, хармонията и духовния растеж.
Друга интересна терапия, която набира скорост и интерес напоследък, е озонотерапията. Както се вижда от  нейното наименование,  използва се медицински озон. Той притежава мощни окислителни свойства и с нея могат да се лекуват различни видове заболявания. Озонотерапията е иновативно средство за съвременно лечение.
Терапията с водорасли е доста предпочитан метод, тъй като съчетава в себе си богатствата на морските дълбини. Тяхното действие е регенериращо и реминерализиращо за нашето тяло. Тези специални водорасли съдържат йод, магнезии, желязо и други важни вещества, които са добре приложими също в медицината и козметиката.
Калолечението е терапия, при която тялото се маже с лечебна кал. Тя е богата на различни витамини и минерали и действа цялостно на организма ни.
Масажът с горещи камъни е много добър начин да отстраним енергийния дисбаланс. Използват се специални лава камъни, които предварително биват затоплени и така предават своята лечебна енергия на тялото ни. С тяхна помощ се стимулира позитивна енергия, превъзмогва се умората и стресът, които се натрупват в следствие от работа и напрежение от живота и ежедневието ни.
Парната баня и сауната са сред най-често срещаните и предпочитани СПА процедури. Почти всеки хотел разполага с тях. С помощта на сауната тялото се освобождава от натрупаните токсини. Това се случва в специална стая, където въздухът е много горещ и сух и предразполага към потене и отделяне на вредните токсини. След това се чувствате освежени и заредени с енергия. Парната баня е помещение, където под налягане се изпуска гореща пара. Тя почиства порите и предразполага тялото ви да се чувства свежо и чисто след това.
Хидромасажът е процедура, която  използва масажиращото действие на водните струи. Въздухът и водата се смесват по приятен начин, като подобряват вашето кръвообръщение и се чувствате релаксирани.
Ако все още не сте опитали някоя от тези прекрасни процедури, не се колебайте. В салоните, където правят подобни процедури, ще ви предложат най-подходящия вид масаж или терапия, за да се отпуснете и да се насладите на спокойствието. А защо не и в някой изискан хотел, където да съчетаете полезното с приятното.

Отделете време за себе си и се почувствайте заредени, отпочинали и релаксирани, защото го заслужавате!

Последно от блога

Значение и история на СПА процедурите

СПА-то съществува още от древността. Наименованието идва от латински и в превод означава “здраве чрез вода”. …

Публикувано на: 25.04.2018
Вдъхновяващи цитати за смисъла на пътуването

Пътуването е един от най-големите и мъдри учители. Без съмнение, опознаването на нови места, култури, история, …

Публикувано на: 10.04.2018
Необходими неща при пътуване

Независимо къде и за колко време ще пътуваме, чанта, сак, раница или куфар са винаги необходими. Ако стягането …

Публикувано на: 10.04.2018